Gryczana sałatka z kalafiorem i mozarellą

Gryczana sałatka z kalafiorem i mozarellą

 

Składniki:
100 gram kaszy gryczanej
200 gram mozarelli
0,5 kalafiora
1 pomidor
0,5 cebuli
4 ząbki czosnku
szczypiorek
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu

 

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Kalafior dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy kilka minut do czasu aż kalafior będzie miękki (ale nie może się rozpadać!) – po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Cebulę, pomidor oraz mozarellę kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Do miseczki przekładamy przeciśnięty czosnek, dodajemy jogurt, majonez i przyprawy – dokładnie mieszamy. Na półmisku wysypujemy całość ugotowanej kaszy gryczanej. Dookoła układamy cząstki kalafiora na przemian z pomidorem (dekorujemy szczypiorkiem). Na kaszy układamy część pokrojonej cebuli, pomidora i kalafiora – całość polewamy przygotowanym sosem czosnkowym oraz posypujemy pozostałymi cząstkami pomidora, mozarelli oraz siekanym szczypiorkiem.

 

Dodaj komentarz