Mini beza Pavlova z lemon curd

beza pavlova z lemon curd, owocami i mascarpone

 

Moja pierwsze, a właściwie 3 pierwsze bezy Pavlova. Do tej pory jakoś się jej opierałam, wydawała się być trudna i wymagająca w przygotowaniu, a teraz wiem że to chyba jeden z najprostszych wypieków : ) Upieczenie dobrego biszkoptu z pewnością jest trudniejsze : ) Polecam każdemu, chrupiąca beza z zewnątrz, miękka pianka w środku, do tego owoce, słodki krem z mascarpone, a dla przełamania smaku intensywny lemon curd.

 

beza pavlowa

 

Beza:

6 białek

1 szklanka cukru

1 szczypta soli

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Dobrze oddzielone białka (w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach, po minucie dodajemy sól, po kolejnej gdy mamy bardzo delikatną i jeszcze rzadką pianę zaczynamy dodawać po 1 łyżce cukru. Po każdej łyżce miksujemy tak długo aby cukier nie był wyczuwalny. Cukier lepiej zacząć dodawać za wcześnie niż za późno, gdyż białka bez cukru można „przebić” i wtedy można już zapomnieć o sztywnej pianie. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników.

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, przy pomocy miseczki odrysowałam 3 koła jednej wielkości, aby ułatwić sobie równomierne nałożenie piany z białek. Uformowane bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150* z funkcją termoobiegu i po 1 minucie zmniejszamy temperaturę do  100* i suszymy bezy przez 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zrobić mikro uchylenie (ja wkładam pomiędzy drzwiczki drewnianą łyżkę) i studzić bezę w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie możemy wyjąć i delikatnie oderwać od papieru.

 

DSCF4575

 

Lemon curd:

4 żółtka

2 cytryny

3/4 szklanki cukru

60 gram masła

 

Do rondelka przekładamy żółtka, dodajemy cukier i łączymy, następnie stopniowo wlewamy sok wyciśnięty z cytryn i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z obu cytryn oraz masło, nastawiamy na palnik i ciągle mieszając gotujemy do czasu aż nasz cytrynowy sos zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.

 

Krem:

150 gram mascarpone

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

1 śmietan fix

 

Mascarpone ubijamy razem z pozostałymi składnikami do czasu uzyskania gęstego kremu.

 

Każdą bezę smarujemy 1-2 łyżkami lemon curd, równomiernie rozkładamy krem z mascarpone, polewamy ponownie lemon curd a na koniec dekorujemy świeżymi owocami.

Dodaj komentarz