Tort czekoladowo – porzeczkowy

drip z białej czekolady, tynk milki way

 

W środku krem z mlecznej czekolady z dodatkiem suszonych śliwek nasączonych alkoholem, krem śmietankowy z białą czekoladą oraz krem porzeczkowy na bazie domowej konfitury z czerwonych porzeczek. Przepisy na te kremy podawałam już przy innych tortach, dlatego tym razem zamieszczę jedynie przepis na krem użyty do otynkowania tortu. Świetnie się z tym kremem pracuje, dodatkowo ma pyszny smak – polecam.

DSCF4687

 

Krem milki way:

200 gram masła

70 ml mleka

6 pełnych łyżek cukru

1 szklanka + 2 łyżki mleka w proszku

 

Mleko podgrzać, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wychłodzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy mleko z cukrem. Na sam koniec wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do czasu połączenia się składników. Masa wystarczyła na styk na otynkowanie tortu średnicy 17 cm i wysokości prawie 15 cm.

Dodaj komentarz