Schab 5 – minutowy (gotowany)

schab trzy dniowy, gotowany

 

Dziś proponuję przepis na pyszny i aromatyczny schab gotowany. Idealny na ciepło do drugiego dania, ale przede wszystkim jako  pyszna wersja domowej wędliny na kanapki. Dzięki długiemu marynowaniu schab ma doskonały smak, tak samo intensywny z zewnątrz jak wewnątrz całego kawałka, ponadto dzięki krótkiej obróbce termicznej nie jest suchy, czy twardy. Przygotowanie takiego schabu jest bardzo proste, a nie licząc czasu leżakowania w marynacie również bardzo szybkie.

 

domowa wędlina, schab gotowany na kanapki

 

Składniki:

0,5 kg schabu bez kości

1 litr wody

1,5 łyżki soli

0,5 łyżeczki cukru

2 ziarna jałowca

2 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

2 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki cukru

1 łyżka majonezu

1 łyżka majeranku

kilka ziaren pieprzu

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, nastawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy marynata całkiem ostygnie wkładamy do niej mięso, nastawiamy na gaz i od momentu wrzenia gotujemy równe 5 minut. Po tym czasie pozostawiamy mięso pod przykryciem w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia zalewy. Następnie wkładamy do lodówki na 20-24h.

Kolejnego dnia powtarzamy czynności, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, studzimy w temperaturze pokojowej, wkładamy do lodówki na 20-24h.

Trzeciego dnia ponownie gotujemy przez 5 minut. Jeśli chcemy schab podać na ciepło do obiadu to możemy go wyjąć wcześniej, jeśli robimy go z myślą o domowej wędlinie, to trzymamy go w marynacie do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie wyjmujemy mięso i przechowujemy w lodówce.

 

Dodaj komentarz