Tort czekoladowo – chałwowy

tort z masą czekoladową i chałwową

 

Niestety umiejętności dekoracyjnych brak.. Efekt wizualny nie jest dla mnie zadowalający, jednak smakowo ten tort się doskonale broni dlatego też postanowiłam się podzielić z Wami tym przepisem. Obie masy robiłam „z głowy”, metodą prób i błędów dobierałam proporcje i składniki. Smakuje wybornie, a dekoracja.. no cóż.. może Wasze torty wyjdą bardziej imponujące : ) Najważniejszy jednak jest smak, a ten jest godzien Waszej uwagi : )

 

Podstawą tortu jest biszkopt z 6 jaj. Bazowy przepis na biszkopt znajdziecie na moim blogu klikając TUTAJ.

 

Masa chałwowa:

1,5 szklanki mleka

1 budyń waniliowy

1 cukier wanilinowy

1 łyżka cukru

100 gram chałwy waniliowej

3/4 kostki masła

 

W 1/2 szklance wody mieszamy budyń z cukrami, pozostałe mleko nastawiamy na palnik. Gotujemy gęsty budyń – pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy porcjami masę budyniową, na koniec dodajemy drobno pokruszoną chałwę i jeszcze chwilę razem miksujemy.

 

Masa czekoladowa

250 gram mascarpone

330 ml śmietany 30%

0,5 czekolady mlecznej

0,5 czekolady gorzkiej

1 łyżka kakao

1-2 sztuki śmietan fix

 

Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy czekolada nieco ostygnie małymi porcjami dodajemy ją do zmiksowanego serka, dodajemy również kakao – ciągle miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, porcjami dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Wedle potrzeb dodajemy 1 lub 2 opakowania śmietan fix.

 

Dodatkowo:

0,5 cytryny

2 łyżki cukru

1 słoik kwaskowego dżemu

czekoladki do dekoracji.

 

Upieczony biszkopt dzielimy na 3 części. Dolną oraz środkową nasączamy cytrynowym ponczem ( sok z cytryny, 0,5 szklanki ciepłej wody i cukier). Dolny biszkopt smarujemy kwaskowym dżemem, następnie wykładamy chałwową masę i przykrywamy biszkoptem. Rozprowadzamy większą połowę masy czekoladowej i przykrywamy ją ostatnim biszkoptem. Pozostałą częścią masy czekoladowej smarujemy wierzch oraz boki tortu. Całość dekorujemy czekoladkami typu Kinder, czy Rafaello.

 

tort-1

Dodaj komentarz