Tort czekoladowo – porzeczkowy

Tort czekoladowo - porzeczkowy

 

Pyszny tort urodzinowy z lekkimi masami czekoladowymi (mleczna, gorzka i biała czekolada) oraz z kwaskowym kremem porzeczkowym dla przełamania smaku. Tort o średnicy 22 cm wysoki na 15 cm.

 

tort żywe kwiaty

 

Biszkopt jasny:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Biszkopt ciemny:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jajka z cukrem ubijamy na puch (minimum 5 minut), następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem (i kakao) i miksujemy na najmniejszych obrotach. Masę przelałam do tortownic o średnicy 22 cm, wstawiłam do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 170* piekłam do suchego patyczka (ok. 30-35 minut).

 

przekroj

 

Masa czekoladowa:

100 gram czekolady mlecznej

50 gram czekolady gorzkiej

200 ml śmietanki 30%

125 gram mascarpone

 

śmietankę podgrzewamy, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Śmietankę z czekoladą miksujemy razem z mascarpone do uzyskania gęstego, puszystego kremu. W razie potrzeby można dodać 1 fixa.

 

Masa śmietankowa z białą czekoladą:

250 gram mascarpone

250 ml śmietanki 30%

cukier puder do smaku

0,5 tabliczki białej czekolady

 

Mascarpone ubijamy razem ze śmietanką i mascarpone do uzyskania gęstego kremu, w razie potrzeby można dodać śmietan fixa. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy.

 

przekroj 2

 

Krem porzeczkowy

300 gram dżemu porzeczkowego

1 galaretka porzeczkowa

125 gram mascarpone

150 ml śmietanki 30%

 

Mascarpone miksujemy ze śmietanką na gęsty krem. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklance wody i mieszamy z chłodnym dżemem, stopniowo dodajemy do ubitej śmietanki i i miksujemy na najmniejszych obrotach. Masę wstawić do lodówki na 10-15 minut i co jakiś czas przemieszać, gdy zacznie tężeć możemy wykładać na tort.

 

DSCF4560

Dodaj komentarz