Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy

DSCF2823

 

 

Masa serowa:

600 gram serek waniliowy Danio

0,5 kostki masła

4 łyżki cukru pudru

2 jajka

1 szklanka musu truskawkowego

1 łyżeczka cukru wanilinowego

0,5 szklanki mleka

4 łyżki żelatyny

 

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i miksujemy na puch, następnie dodajemy jajka i dokładnie miksujemy po czym stopniowo dodajemy serki Danio. Masę serową dzielimy na 2 część (jedna nieco większa od drugiej). Świeże truskawki blendujemy i odmierzamy szklankę musu, którą stopniowo wlewamy do masy serowej, której było mniej. Bardzo dokładnie mieszamy i dosładzamy wedle uznania. Do drugiej masy dodajemy cukier wanilinowy i ewentualnie cukier puder jeśli jest taka potrzeba. Do mas należy dodać żelatynę i w obu przypadkach postępujemy tak samo. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w ¼ szklance wrzątku po czym mieszamy razem z ½ ilością mleka podanego w proporcjach – ciepłą żelatynę wolnym strumieniem dodajemy do masy.

 

DSCF2812-300x225

 

Dodatkowo:

12 sztuk herbatników

2 galaretki truskawkowe

1 galaretka agrestowa

Truskawki i poziomki do dekoracji

 

Herbatniki kruszymy w dłoniach i wysypujemy nimi dno tortownicy, które wcześniej delikatnie przesmarowałam masłem.

 

DSCF2816-300x225

 

Tężejącą masę o smaku truskawkowym delikatnie wykładamy na herbatniki (ja robiłam to stopniowo łyżką, gdyż nie da się wylać całej masy gdyż herbatniki się poruszają i będą wewnątrz masy a nie na dnie). Gdy masa truskawkowa jest już zastygnięta to wylewamy galaretkę agrestową rozpuszczoną w 1,5 szklance wody i pozostawiamy do stężenia. Między czasie do masy serowej waniliowej dodajemy żelatynę i tężejącą wylewamy na galaretkę. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami i poziomkami, zalewamy tężejącymi galaretkami  truskawkowymi rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.

Dodaj komentarz