Brzoskwiniowy torcik na zimno

tort-1

 

Składniki:
0,5 kg mielonego sera
500 ml śmietany 30%
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
25 sztuk podłużnych biszkoptów

 

tort-2

 

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu miksujemy ser z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niego ubitą śmietanę – delikatnie wszystko mieszamy. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki, sok spod brzoskwiń podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę. Ciepłą żelatynę wolnym strumieniem wlewamy do masy serowej i cały czas mieszamy.

Musimy ułożyć biszkopty – co wcale nie jest proste. Na dnie tortownicy, wokół krawędzi spodu rozkładamy kilka łyżek masy serowej, a następnie układamy biszkopty. Robimy to dosyć szybko, gdyż masa serowa może nam stężeć. Kiedy wszystkie biszkopty są równo ułożone wlewamy powoli całą masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy.

 

tort-3

 

Tort wkładamy do lodówki, kiedy ser całkiem stężeje układamy na nim pokrojone w plastry brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącymi galaretkami brzoskwiniowymi rozpuszczonymi w niepełnych 3 szklankach wody. Galaretką musi być wlewana gęsta w przeciwnym razie namoczy biszkopty lub co gorsza spłynie na dół. Tort wkładamy do lodówki. Po 2h delikatnie odpinamy boki tortownicy, a tort przewiązujemy dekoracyjną wstążką. Podajemy.

Dodaj komentarz