Lekka sałatka z kurczakiem i papryką

wiosenna, letnia sałatka mięsna z papryką, pomidorem, szczypiorkiem

 

Składniki:

0,5 piersi z kurczaka

1 kapusta pekińska

1 papryka

2 pomidory

3 ogórki gruntowe

0,5 cebuli

szczypiorek

olej

przyprawy

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, dodajemy do niej nieco oleju, sól, pieprz, bazylię i cząber do smaku – pozostawiamy na godzinkę w lodówce. Następnie smażymy mięso na rozgrzanej patelni (w tym tłuszczu, w którym się marynowało). Kapustę pekińską drobno szatkujemy, obrane ogórki kroimy w półplasterki, podobnie z cebulą. Obrane pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę, natomiast szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy, dodajemy usmażonego kurczaka, dodajemy 2-3 łyżki dobrego oleju bądź oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i gotowe.

Dodaj komentarz