Pierś nadziana serem i szynką, podana z kaszą i sosem z maślaków

Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką

 

Składniki:
0,5 piersi z kurczaka
1 plasterek szynki
2 plasterki żółtego sera
0,5 cebuli
2 łyżeczki masła
sól morska
pieprz czosnkowy

 

Przygotowanie:

W piersi z kurczaka ostrym i wąskim nożem robimy po środku, wzdłuż filetu dość szeroki otwór, ale nie docinamy do końca. Na plasterku szynki układamy ser żółty – zawijamy w rulon. Roladkę z sera i szynki wciskamy we wcześniej przygotowany otwór. Pierś z kurczaka nacieramy solą morską oraz pieprzem czosnkowym, obkładamy plasterkami cebuli, dodajemy masło i zawijamy szczelnie w aluminiową folię. Tak przygotowaną pierś z kurczaka piekłam 40 minut  w temp. 170*.

 

Dodatkowo:
100 gram kasza jęczmienna perłowa
200 gram maślaki
200 ml śmietany 30%
1,5 cebuli
1 łyżka masła
przyprawy

Cebule kroimy w zgrabną kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem pieprzu i soli do czasu aż się ładnie zarumieni, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze części maślaki – smażymy jeszcze 5 minut, następnie dolewamy nieco wody, a gdy całkiem odparuje to wlewamy śmietankę, ponownie doprawiamy do smaku i na wolnym ogniu ciągle mieszając trzymamy sos tak długo aż zgęstnieje. Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Na talerzu układamy kaszę jęczmienną, sos grzybowy oraz plastry upieczonej piersi kurczaka – pyszny obiad gotowy!

Dodaj komentarz