Cottage cheese – domowy serek wiejski

Cottage cheese - domowy serek wiejski

 

Wszystkim miłośnikom tego rodzaju serka polecam prosty i wypróbowany przepis na cottage cheese w wersji domowej.  Potrzebujemy tylko dobrej jakości mleko, sól oraz odrobinę soku z cytryny lub kwasku. Czas przygotowania to dosłownie chwilka, a super smak gwarantowany. 

 

Składniki:
1 litr mleka krowiego
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
szczypta soli

 

Mleko powinno być odtłuszczone, dlatego przelewamy mleko do garnka i pozostawiamy pod przykryciem na całą noc w lodówce. Następnego dnia za pomocą łyżki ściągamy śmietankę, która później zostanie dodana do naszego serka. Mleko nastawiamy na gaz i gdy zacznie wrzeć wsypujemy ok 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego (można też dodać 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny), całość energicznie mieszamy łyżką i po 40 sekundach garnek ściągamy z ognia.  Z mleka wytworzą się grudki sera oraz serwatka, całość od razu odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą by grudki sera się nie posklejały.

Gdy ser obcieknie przekładamy go na talerz. Ser jest bardzo delikatny, o przyjemnym, neutralnym smaku. Ma zbitą konsystencję i nie kruszy się jak zwykły twaróg. Małe grudki sera przekładamy do miseczki, a te większe delikatnie podzieliłam w palcach na mniejsze kawałki. Do przygotowanego serka wlałam odpowiednią według siebie ilość śmietanki (oczywiście tej zebranej z mleka) i dodałam szczyptę soli – gotowe! : )

 

Taki serek najlepiej zajadać ze świeżo upieczonym chlebkiem, posmarowanym dobrej jakości masłem (najlepiej domowe). Do serka można dodać pokrojonego w kostkę ogórka i cebulkę lub też pomidora i szczypior.

Dodaj komentarz