Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i podgrzybkami

Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i podgrzybkami

 

Farsz:
1 szklanka suszonych podgrzybków
3 cebule
200 gram kiszonej kapusty
olej do smażenia
sól i pieprz

Przygotowanie:

Podgrzybki przesypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą (tak aby się zanurzyły i odstawiamy na 2-3h), następnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Obraną cebulkę kroimy w kostkę, a odciśnięta kapustę podobnie jak grzyby musimy posiekać. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim cebulę z odrobiną soli, po 2-3 minutach dodajemy podgrzybki, a po kolejnych 3 minutach kiszoną kapustę. Doprawiamy do smaku i często mieszając przesmażamy do czasu aż kapusta nieco zmięknie – odstawiamy do wystudzenia.

 

Ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i stopniowo dolewamy gorącą wodę – wyrabiamy jednolite ciasto. Nie powinno się lepić do rąk, ale powinno być dość miękkie. (woda podana w składnikach jest przybliżoną ilością – sami musimy wyczuć ile potrzeba). Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki.

Na każdym układamy 1-1,5 łyżeczki farszu i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pierogi podałam z usmażoną na oleju cebulką oraz posypałam drobno posiekanym, świeżym szczypiorkiem.

 

pierogi z grzybami i kiszoną kapustą

Dodaj komentarz