Świąteczne krokiety z pieczarkami

Świąteczne krokiety z pieczarkami

 

Postne krokiety z pieczarkami, które mogą zagościć na świątecznym lub też wigilijnym stole.

 

Farsz:
1 kg pieczarek
2 duże cebule
olej do smażenia
szczypta kwasku cytrynowego
sól i pieprz

 

Panierka:
3 jajka
bułka tarta
sól i pieprz

 

W dużym garnku nastawiamy wodę z dodatkiem kwasku cytrynowego, gdy zacznie wrzeć wrzucamy pieczarki i chwilę (2 minutki) je obgotowujemy, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dzięki temu pieczarki podczas smażenia nie stracą na swej objętości i nie ściemnieją. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, a następnie przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na grubych otworach pieczarki, całość doprawiamy i jeszcze chwilę razem obsmażamy. Na każdym naleśniku rozkładamy ok 2 łyżki pieczarkowego farszu (nie nakładamy na brzegi). Zawijamy naleśniki w zgrabne krokiety.

Jajka należy rozbełtać z dodatkiem soli i pieprzu. Naleśniki panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Dobrze smakują w towarzystwie barszczyku.

 

krokiety z pieczarkami

Dodaj komentarz