Ogórkowa sałatka z marchewką i papryką

ogórkowa sałatka do słoików z marchewką

 

Składniki:

2 kg ogórków (waga po obraniu)

2 papryki czerwone

2 cebule (ok. 30 dag)

4 marchewki

4 ząbki czosnku

mały pęczek natki pietruszki

3-4 łyżki soli (wg uznania)

 

Obrane ogórki szatkujemy, paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, natomiast marchewki ścieramy na tarce z grubymi otworami. Do warzyw dodajemy posiekaną natkę pietruszki (jeśli ktoś lubi można dodać nieco więcej). Przeciskamy również obrany czosnek. Całość zasalamy i mieszamy (ja najpierw wsypałam 2 łyżki, ale potem jeszcze dosypałam ok. 1,5 łyżki, gdyż według mnie sałatka była mało słona – radzę próbować wedle własnych upodobań). Sałatkę odstawiamy na ok 2h, co jakiś czas można przemieszać.

 

Zalewa:

1,5 szklanki wody

0,5 szklanki octu

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki oleju

4 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

6 ziarenek pieprzu

2 goździki

 

Wszystkie składniki (oprócz oleju) dajemy do garnka i nastawiamy na gaz. Mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści, aby się nie przypalił. Na wolnym ogniu gotujemy 2 minutki, na koniec wlewamy olej i jak ponownie zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wychłodzenia.

 

Sałatkę nakładamy do słoików (nadmiar wody z warzyw odlewamy). Następnie zalewamy je zalewą i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10-15 minut.

One thought on “Ogórkowa sałatka z marchewką i papryką

Dodaj komentarz