Ogórki w zalewie musztardowej

ogórki z musztardą na zimę do słoika

 

Zdecydowanie najlepsze ogórki do kanapek, sałatek czy jako dodatek do drugiego dania. Ogórki nie są zbyt ostre, mają lekko słodkawy posmak – warto wypróbować.

 

Składniki:

ok. 10 kg ogórków

ziele angielskie

liście laurowe

ząbki czosnku

korzeń chrzanu

koper

 

Zalewa:

3 litry wody

0,5 litra octu

18 łyżeczek musztardy (sarepska lub delikatesowa)

60 dag cukru

6 łyżek soli

 

Przygotowanie:

Ogórki obieramy, następnie kroimy w słupki na pół. Na dno litrowych słoików dajemy koper, następnie ściśle układamy ogórki. Do każdego słoika dodajemy ząbek czosnku, niewielki kawałek chrzanu, po jednym ziarenku ziela angielskiego oraz po małym listku laurowym.

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Ostudzoną zalewę wlewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

Zalewa wystarcza na ok. 11 litrowych słoików, jeśli ogórki są ułożone luźno to może braknąć.

 

Dodaj komentarz