Pieczeń z indyka podana z sosem grzybowym

Pieczeń z indyka podana z sosem grzybowym

 

Składniki:
polędwica z indyka
10 ząbków czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka bazylii
szczypta tymianku
łyżeczka przyprawy do drobiu
3/4 łyżeczki soli
pieprz mielony
liście laurowe
2 ziela angielskie
olej

 

Przygotowanie:

Dzień przed planowanym pieczeniem musimy zamarynować mięso. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, wlewamy ok 100ml oleju i całość bardzo dokładnie musimy wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na 20-24h. Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa kuchennego, który nakłuwamy wykałaczką w 2-3 miejscach i mięso pieczemy w temperaturze 180* przez 80 minut.

 

marynowanie mięsa z indyka

 

Sos:
2 garstki suszonych prawdziwków lub koźlarzy
1,5 cebuli
1 łyżka masła roślinnego
szklanka wody
3-4 łyżki mąki
przyprawy do smaku

 

Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na 2-3h,po tym czasie je odciskamy i siekamy (wody nie wylewamy). Obrane cebule kroimy w zgrabną kostkę i przesmażamy na maśle, gdy się lekko zrumieni to dodajemy grzyby i ok pół łyżeczki soli, po 2-3 minutach wlewamy połowę wody spod grzybów i całość dusimy. Między czasie na suchej patelni rumienimy mąkę, gdy uzyska ładny, jasnobrązowy kolor to zdejmujemy z ognia i do gorącej mąki wlewamy pozostałą wodę spod grzybów i resztę dopelniamy zimną wodą z kranu – ciągle mieszamy by mąka nie miała grudek i była gęstej konsystencji – przelewamy do grzybów i gotujemy sos o odpowiedniej gęstości.

Upieczone mięso z indyka kroimy w grubsze plastry, układamy na talerzu i delikatnie polewamy sosem, resztą sosu polewamy ziemniaki i podajemy razem z surówkami.

Dodaj komentarz