Drobiowe kieszonki z pokrzywami

Drobiowe kieszonki z pokrzywami

 

Składniki:
0,5 piersi z kurczaka
10 sztuk młodych pokrzyw
2 łyżeczki chrzanu
ser żółty
4 ząbki czosnku
1 jajko
bułka tarta
przyprawy

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dzielimy na 2 filety, które dość cienko rozbijamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy filet smarujemy 1 łyżeczką chrzanu ze słoiczka, by mięso miało wyrazisty smak. Ser ścieramy na wąskich oczkach, a umyte pokrzywy siekamy. Na każdym z kotletów rozkładamy ser oraz pokrzywy – lekko solimy i pieprzymy. Filety składamy na pół i brzegi mięsa spinamy wykałaczkami. Górę mięsa nacieramy rozgniecionym czosnkiem – kieszonki panierujemy w jajku i tartej bułce. Mięso smażymy na rumiany kolor w dość głęboki tłuszczu. Podajemy razem z ziemniakami i surówką.

 

roladki z pokrzywami

Dodaj komentarz