Domowy chlebek z mąki pszennej

Domowy chlebek z mąki pszennej

 

Składniki:
1kg pszennej mąki
0,5 litra ciepłego mleka
0,5 szklanki letniej wody
10 dag drożdży
4 kromki suszonego chleba
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
mak, kminek lub słonecznik

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem. Chleb moczymy w wodzie, a następnie odciśnięty dodajemy do drożdży razem z 1 szklanką ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki – dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aż ładnie wyrośnie. Do reszty mąki dodajemy sól i przygotowany zakwas – dokładnie mieszamy, dodając resztę ciepłego mleka oraz wodę. Wąskie brytfanki smarujemy bardzo cieniutką warstwą margaryny – dajemy tylko tyle aby przykleiła się mąką, którą musimy wysypać blaszki. Ciasto dzielimy na 2 części i układamy do brytfanek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, kminkiem, ziarnami słonecznika lub dyni. Zostawiamy tak na ok pół godziny, do piekarnika wstawiamy dopiero wtedy, gdy ciasto wyrośnie na wysokość brytfanki. Pieczemy 1h w temp. 180-200* Po wyjęciu z piekarnika na chlebek kładę zwilżoną ściereczkę kuchenną (na ok 3 minuty), skórka będzie chrupka, ale nie będzie się kruszyć podczas krojenia.

 

domowy chleb

Dodaj komentarz