Żyrafa – Dwukolorowa Chałka

Maślana chałka w dwóch kolorach

 

Przepis na smaczną domowa chałkę, lekko słodką o maślanym zapachu. Chałka równie dobrze smakuje jak wygląda. Mogłoby się wydawać, że przygotowanie jest trudne i skomplikowane, jednak nic bardziej mylnego. Zrobienie takiej chałki oczywiście jest nieco bardziej pracochłonne, ale potrzebujemy niewiele podstawowych składników, trochę czasu i chęci, a pyszna domowa chałka gotowa.

 

Żyrafa - Dwukolorowa Chałka

 

Składniki:

45 dag mąki pszennej (użyłam tortowej)

20 gram drożdży świeżych (może być ciut mniej)

200 ml + 2 łyżki ciepłego mleka

50 gram masła

5 łyżek cukru

1 jajko

1/3 łyżeczki soli

3 łyżki kakao

kurkuma

 

Przygotowanie:

Drożdże przekładamy do małej miseczki, dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz połowę ciepłego mleka – mieszamy i odstawiamy na 5 minut aby wyrobił się zaczyn. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy masło. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wbijamy jajko, wlewamy zaczyn z drożdży oraz pozostałe mleko – chwilkę mieszamy a następnie stopniowo wlewamy stopione masło. Gdy całość się połączy przerzucamy ciasto na blat i dokładnie zagniatamy.

Ciasto dzielimy na dwie części (jedna nieco większa). Do mniejszej części dodajemy kurkumę (opcjonalnie), a do drugiej kakao i 2 łyżki mleka – dokładnie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Po tym czasie ciasto w każdym kolorze dzielimy na 6 równych części. Jasne kawałki ciasta cienko wałkujemy na prostokąty o długości keksówki w której będziemy piekli. Z ciemnego ciasta robimy wałeczki o takiej samej długości i układamy na brzegu jasnego ciasta – rolujemy. Przygotowane wałeczki z ciasta układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia – pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Bezpośrednio przed pieczeniem smarujemy ciasto mlekiem. Chałkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* i w takiej temperaturze też pieczemy przez 30 minut.

 

DSCF1490

DSCF1492

 

Dodaj komentarz