Winne gruszki otulone orzechami

gruszki-8

 

Składniki:
2 twarde gruszki
300ml półsłodkiego, czerwonego wina
1,5 łyżki prawdziwego miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
3 goździki
6 łyżeczek konfitury żurawinowej
mielone orzechy

 

Prawdziwie miłosny deser dla zakochanych – gruszki w winnej glazurze w wyjątkowo smacznym wydaniu. Ponadto przygotowując ten deser upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu, gdyż w efekcie końcowym będziemy mieć gotowy nie tylko wspaniały i nietypowy deser, ale również aromatyczne, grzane wino – idealny deser i napój na romantyczny wieczór we dwoje.. : )

 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki – jak na wyjątkowy wieczór przystało muszą być najwyższej jakości! : ) Użyłam prawdziwego miodu z mniszka lekarskiego oraz domowej roboty wina jeżynowo-gronowego (robiła moja siostra). Do tego goździki i cynamon Prymat. W pierwszej kolejności obieramy specjalną obieraczką gruszki – od góry w dół, nie dookoła gdyż będą gorzej wyglądać, ważne aby pozostawić szypułki. Do niewielkiego rondelka wlewamy wino, dodajemy miód, goździki i cynamon – podgrzewamy na wolnym ogniu i ciągle mieszamy aby miód się rozpuścił. Następnie wkładamy do wina gruszki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Moje gruszki były dość twarde dlatego gotowałam je aż 12 minut i były idealne, jednak jeśli gruszki są miękkie to wystarczy nawet 5 minut. Pilnujemy aby wino nam nie wykipiało. Gruszki zaraz po wyjęciu z wina przekładamy do miski z mielonymi orzechami i dokładnie je obtaczamy i dociskamy. Na dwóch, niewielkich talerzykach układamy po 3 łyżeczki konfitury i układamy na środku gruszki – podajemy jako walentynkowy deser razem z lampką grzanego, aromatycznego wina.

Dodaj komentarz