Aromatyczny schab z szynkowara

Aromatyczny schab z szynkowara

 

Kolejne mięso z szynkowara utwierdza mnie w przekonaniu, że był to bardzo dobry zakup : ) Polecam aromatyczny i soczysty schab, który na zbliżające się święta będzie idealny. Przygotowanie bardzo proste, ale warto pamiętać aby zacząć go robić na 4 dni przed.

 

Składniki:

1kg schabu bez kości

2 płaskie łyżeczki peklosoli

 

Marynata:

1 łyżeczka soli

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka tymianku

3 liścia laurowe

3-4 ząbki czosnku

3 łyżki soku z cytryny

5 łyżek oleju

 

Przygotowanie:

Mięso opłukać i osuszyć jednorazowym ręcznikiem, następnie natrzeć peklosolą. Przeciśniety czosnek wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami marynaty dokładnie wymieszać. Mięso przekładamy do szklanej miski, nacieramy marynatą, przykrywamy folią i wkładamy na 3 doby do lodówki. Średnio co 12h należy mięso obrócić i natrzeć marynatą. Po 3 dniach marynowania schab przekładamy do woreczka i umieszczamy w szynkowarze. W wysokim garnku umieszczamy szynkowar i wlewamy tyle wody, aby była o 2 cm ponad mięso, które się znajduje w środku. Utrzymujemy temperaturę 80* i parzymy mięso przez 2h. Po zakończonym „gotowaniu” schab w szynkowarze miał temperaturę ok 75 stopni. Gdy szynkowar całkiem ostygnie możemy wyjąc mięso.

2 thoughts on “Aromatyczny schab z szynkowara

  1. Wygląda obłędnie – takie mięsko lubię najbardziej :) Nada się i na obiad (zanurzone w jakimś sosie) i na kanapkę jako szynka :)

Dodaj komentarz