Ciasto Rafaello bez pieczenia

ciasto rafaello na krakersachJestem ogromną fanką oryginalnych kuleczek Rafaello , które wprost uwielbiam, ale to ciasto potrafi mi je doskonale zastąpić. Proste w przygotowaniu, nie jest pracochłonne, ani nie wymaga wielu składników. Przyjemna słodycz puszystego kremu idealnie przełamuje lekko słonawy smak krakersów – nie sądziłam że to połączenie może być aż tak smaczne. Zachęcam wszystkich do wypróbowania, a gwarantuję że zrobicie to ciasto jeszcze nie raz : )

 

doskonałe rafaello

 

Składniki:

1 opakowanie krakersów (175 gram)

3 i 1/3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2,5 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier wanilinowy

200 gram wiórek kokosowych

1 kostka masła

 

Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy mąki, cukier i cukier wanilinowy, stopniowo dolewamy mleko i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Następnie nastawiamy na palnik i ciągle mieszając gotujemy budyń. Do gorącego budyniu od razu po zdjęciu z ognia wsypujemy wiórki kokosowe (pozostawiamy ok. 2-3 łyżki wiórek do dekoracji) i dokładnie mieszamy – odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy budyń kokosowy. Dno blaszki o wymiarach 24cm x 28cm wykładamy krakersami, następnie rozprowadzamy połowę masy kokosowej, układamy drugą warstwę krakersów i na to pozostały krem. Na koniec całość posypujemy odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak aby przez całą noc krakersy delikatnie nawilgły.

 

*Zmiksowany krem warto spróbować, ja dosypałam do niego jeszcze 1 łyżkę cukru pudru – lubię jak jest bardzo słodko : )

 

rafaello bez pieczenia na krakersach

budyń waniliowy do rafaello

krem do ciasta rafaello bez pieczenia

ciasto rafaello bez pieczenia

One thought on “Ciasto Rafaello bez pieczenia

  1. Bardzo lubię ciasta bez pieczenia, bo bardzo szybko można je zrobić, a ja zawsze mam mało czasu. Świetny przepis na niezapowiedziane spotkanie ze znajomymi :)

Dodaj komentarz