Pieczona pierś gęsi ze skórką

pierś z gęsi - przepis

 

Dziś prezentuję przepis na przepyszną pierś z gęsi – delikatne i miękkie mięso, lekko chrupiąca skórka i dużo, dużo smaku dzięki odpowiednio dobranej marynacie. Pół piersi z gęsi wystarcza na porcje dla 2 osób. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego rodzaju mięsa, w szczególności w tej postaci. Wytopiony w trakcie pieczenia tłuszczyk w niewielkiej ilości dodałam do tłuczonych ziemniaków – miały wspaniały smak i aromat.

Składniki:

0,5 piersi z gęsi ze skórą

6-7 ząbków czosnku

majeranek

bazylia

cząber

liście laurowe

ziele angielskie

sól i pieprz

1 łyżka oleju

 

Pieczona pierś gęsi ze skórką

 

Przygotowanie:

Mięso powinno się marynować przynajmniej 24h, dlatego też odpowiednio wcześniej należy przygotować marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sporą ilość roztartego majeranku (około 0,5 łyżki) oraz po ok. 1/3 – 1/2 łyżeczki cząbru i bazylii. Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie, ok. 3/4 łyżeczki soli oraz pieprz. Dodajemy 1-2 łyżki oleju (tylko tyle aby połączyć składniki, tłuszcz wytopi się ze skóry). Przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki. Pierś przekładamy do folii do pieczenia – pieczemy w 180* przez ok. 1,5h następnie rozcinamy folię i pieczemy jeszcze ok. 10 minut do czasu zrumienia skórki. Mięso kroimy w plastry – gotowe.

Dodaj komentarz