Okoń w maśle czosnkowo – koperkowym

Okoń w maśle czosnkowo – koperkowym

Składniki:
2 okonie
2 łyżki masła
2 niewielkie cebulki
2 łyżki siekanego koperku
5 ząbków czosnku
3/4 łyżeczki soli
pieprz

 

Przygotowanie:

Okonie myjemy pod bieżącą wodą i z jednej strony nacinamy ukośnie ok. 4 razy. Posiekany koperek (ja miałam mrożony) przekładamy do miseczki, dodajemy masło, sól, sporo pieprzu oraz drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek – wszystko dokładnie mieszamy. Masło czosnkowo – koperkowe nakładamy do wewnątrz ryby oraz do nacięć na grzbiecie. Niewielkie cebulki po obraniu kroimy w talarki – wkładamy kilka plastrów do wnętrza ryby, resztę na wierzch. Rybę odstawiamy na 30-60 minut aby przeszła smakiem przypraw. Okonie pieczemy (bez przykrycia!) w temperaturze 180* przez 25-30 minut. Tak aby cebulka lekko się zrumieniła. Upieczone okonie podajemy z ziemniaczanym puree (ziemniaki zmieszałam z identycznie przygotowanym masłem jak do ryby) oraz surówką na bazie oleju lub oliwy. Pyszne!

 

ryba2

 

Dodaj komentarz