Dyniowe ciasto z orzechami

dyniowe ciasto z orzechami włoskimi

 

Dziś proponuję typowe, jesienne ciasto z dyni i orzechów włoskich. Dynia idealnie pasuje nie tylko do dań i potraw na ostro, ale jest również świetnym dodatkiem do ciast i deserów. 

 

Składniki:

1 szklanka puree z dyni

3 jajka

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki krupczatki

3/4 szklanki cukru

0,5 szklanki oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

ok. 100 gram orzechów włoskich

tabliczka gorzkiej czekolady

mleko

 

przepis na ciasto z dyni z dodatkiem orzechów

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy puree z dyni. Dynię przecinamy na krzyż, wydrążamy łyżką pestki i miąższ. Kawałki dyni zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temp 180*. Upieczoną dynię odwijamy z folii, kiedy ostygnie obieramy skórkę, a pozostałą część blendujemy. Odmierzamy szklankę dyniowego puree.

Jajka ubijamy z cukrem na puch, następnie dodajemy dyniowe puree i dalej miksujemy. Mąki mieszamy ze sobą razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika – wsypujemy do zmiksowanej z jajkami dyni. Stopniowo dolewamy olej i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy – dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wąską blaszkę, pieczemy w temperaturze 180* do „suchego patyczka” (u mnie zajęło to ok. 50 minut).

Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka, ciepłą równomiernie rozprowadzamy na ostudzonym cieście.

Dodaj komentarz