Niebanalny deser z galaretką i owocami

galaretka z owocami i śmietanką a'la panna cotta

 

Dziś podaję przepis na bardzo prosty, ale zarazem pyszny i efektowny deser. Chyba każdy lubi galaretkę z owocami i mimo iż można by to uznać za banalny deser to w takiej wersji nie tylko wybornie smakuje, ale również dobrze się prezentuje. Deserek wzbogaciłam o dodatek śmietanki przypominającej w smaku deser panna cotta. Ciekawy wzorek możemy zrobić z dowolnych foremek do wykrawania ciasteczek lub też można skorzystać z własnych umiejętności manualnych i wyciąć nożykiem dowolny wzór lub napis. 

 

przepyszny i ładny deser z owocami i galaretką

 

Składniki:

150 ml śmietanki 30%

100 ml mleka

3 łyżeczki cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub odrobina wanilii)

1 łyżeczka żelatyny

2 galaretki truskawkowe

1 banan

1 pomarańcza

winogrona

 

Przygotowanie:

Do małego rondelka wsypujemy żelatynę, wlewamy zimne mleko i śmietankę. Czekamy chwilę aż żelatyna napęcznieje i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukry, ciągle mieszając podgrzewamy na małym płomieniu tak aby żelatyna się całkiem rozpuściła, ale nie możemy doprowadzić do wrzenia. Gotową śmietankę przelewamy do miseczek lub pojemniczka na grubość ok 1 – 1,5 cm, następnie wkładamy do lodówki i czekamy do całkowitego stężenia. Foremkami do ciasteczek wycinamy wzorek, jednak nie wyjmujemy foremki dopóki za pomocą silikonowej szpatułki nie oderwiemy niepotrzebnych części śmietanki (tak jak na załączonym zdjęciu).

śmietanka panna cotta

 

Następnie delikatnie podważamy wycięty wzorek i układamy go na krawędzi pucharka lub kieliszka na wino, dokładnie dociskamy od środka po brzegi aby pozbyć się pęcherzyków powietrza pod które mogłaby się później dostać galaretką i popsuć efekt.

Owoce obieramy – banany kroimy w plastry, winogrona na połówki a pomarańczę w kostkę – mieszamy. Możemy użyć dowolnie innych owoców. Przygotowaną sałatkę owocową nakładamy do pucharków, dodałam również pozostałą śmietankę (tę odkrawaną z brzegów). Galaretki rozpuściłam w 3 szklankach wody i kiedy zaczęły już tężeć przelałam do pucharków. Nie wlewajcie płynnej galaretki! Nawet jeśli jest całkiem chłodna, ale nie zaczęła jeszcze tężeć może „podmyć” wzorek ze śmietanki. Deserki wkładamy na ok. 20-30 minut do lodówki – gotowe.

dscf9511

Dodaj komentarz