Zupa krem z papryki i pomidorów

przepyszna kremowa zupa z papryki i świeżych pomidorów

 

Przepyszna i esencjonalna zupa krem – 100% warzyw. Polecam każdemu, ma świetny, wyrazisty smak – lekko ostry i pikantny. W sezonie zimowym świeże pomidory można zastąpić mrożonymi lub pomidorami z puszki.

 

Składniki:

1.20 kg pomidorów

1 czerwona papryka

1 duża cebula

6 ząbków czosnku

1 łyżka masła

sól, pieprz, bazylia, chili

chleb

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę – smażymy razem na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę – dalej smażymy. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w grubszą kostkę – dodajemy do pozostałych warzyw. Jeśli pomidory miały mało własnego soku, możemy delikatnie podlać wodą. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i mielonym chili – dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa są miękkie całość miksujemy na jednolity krem. Chleb kroimy w kostkę i wysypujemy na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym – zapiekamy w piekarniku na rumiany kolor. Gorącą zupę nalewamy do talerzy, posypujemy grzankami i dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz