Twarogowe knedle ze śliwkami

pyszne knedle ze śliwkami w twarogowym cieście

 

Bardzo lubię knedle z owocami, ale tylko te na bazie puszystego ciasta twarogowego. Z ciastem ziemniaczanym przypominają w smaku kluski śląskie czy kopytka, a takie do słodkiego nadzienia mi nie pasują. Twarogowe ciasto do knedli robi się niezwykle szybko i jest znacznie mniej pracochłonne niż ziemniaczane, a co najważniejsze smakuje sto razy lepiej! : ) Podane składniki dają porcję na 2 osoby (po 5 dużych knedli dla każdego).

 

pyszne knedle ze śliwami z ciastem twarogowym

 

Składniki na ciasto:

25 dag tłustego twarogu

0,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 jajko

szczypta soli

 

Dodatkowo:

10 śliwek

2-3 łyżki masła

cynamon

jogurt naturalny

cukier

 

Przygotowanie:

Twaróg, mąki, jajko oraz sól dość szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto twarogowe jest dość lepkie, ale nie dosypujemy więcej mąki, gdyż po ugotowaniu byłoby twarde. Po wyrobieniu przesypujemy mąką dłonie i blat, aby ciasto nam nie przywierało. Formujemy długi, dość gruby wałek i tniemy go nożem na mniejsze kawałki (tak jak na załączonym zdjęciu).

 

ciasto zwijamy w wałek a następnie kroimy w mniejsze kawałki

 

Każdy kawałek ciasta „spłaszczamy” nieco w dłoniach, na środku układamy połówkę śliwki, a następnie formujemy zgrabną kulę. Knedle wrzucamy na wrzącą wodą. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Przygotowane knedle polałam stopionym masłem i posypałam cukrem oraz cynamonem. Podałam z dodatkiem naturalnego jogurtu oraz świeżych śliwek.

 

najlepsze knedle ze śliwkami, sprawdzony przepis

Dodaj komentarz