Keks świąteczny

DSCF0026

 

Składniki:
2 niepełne szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 dag rodzynek
15 dag kandyzowanych owoców
4 jajka
kostka masła
2 łyżki rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Rodzynki mieszamy razem z owocami kandyzowanymi (mango, ananas itp) i zalewamy rumem – odstawiamy na 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy resztę składników. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem, a następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy. Z owoców odlewamy rum i dodajemy go do masła z cukrem i miksujemy (owoce mieszamy z łyżką mąki). Do utartych jajek dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i całość miksujemy (masa jest dość gęsta), dodajemy kandyzowane owoce i rodzynki – mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki i pieczemy 50 minut, pierwsze 10 minut w temp. 200* a resztę czasu w temp. 150*. Po ostudzeniu i wyjęciu z blaszki posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz