Puszyste placuszki z borówkami

puszyste placuszki z borówkami

 

Dzisiejszy brak pomysłu na obiad zaowocował w taki właśnie słodki, pożywny deser. Placuszki robi się bardzo łatwo i szybko, dodatkowy atut jest taki, że można je przygotować na wiele sposobów – z dowolnymi owocami, z różnymi dodatkami (np. sos owocowy, czekoladowy, karmel ze śmietanki itp).  Poniżej szczegółowy przepis.

 

placuszki z borówkami

 

Składniki:

200 gram borówek

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

1 jajko

1 cukier wanilinowy

1 szczypta soli

4 łyżeczki cukru

2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukry, sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy żółtko jajka oraz stopione (ostudzone) masło, całość miksujemy stopniowo dolewając mleko. Kiedy ciasto ma już gładką konsystencję dodajemy ubitą z białką pianę i delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy borówki i również dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy bez żadnego tłuszczu na patelni teflonowej. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po łyżce ciasta, formujemy na kształt okrągłego placuszka i smażymy raz na jednej, raz na drugiej stronie (na wolnym ogniu). W trakcie smażenia obracałam je kilkakrotnie. Ciepłe placuszki posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy świeżymi borówkami oraz listkami mięty.

 

borówki dodajemy do ciasta

 

 

Dodaj komentarz