Sernik Isaura (na małą blachę)

przepis na najlepszy sernik

 

Uwielbiam to ciasto! Puszysta masa serowa, w wilgotnym cieście kakaowym o fantazyjnym wyglądzie ; ) Dotychczas ten sernik zawsze robiłam na blaszce o standardowych wymiarach, po małym eksperymencie dodaje przepis na małą blaszkę ( 24 cm x 28 cm) z idealnie dobranymi proporcjami. 

 

Składniki na ciasto:

3/4 szklanki cukru

3/4 kostki margaryny

2 łyżki kakao

1 cukier wanilinowy

4 łyżki wody

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

 

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, kakao, cukier zwykły i wanilinowy – nastawiamy na gaz i na wolnym ogniu, ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Następnie odstawiamy do wystudzenia, a w tym czasie możemy przygotować masę serową. Do ostudzonej bazy kakaowej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajka i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Masa serowa:

40 dag twarogu półtłustego

1/3 kostki margaryny

3/4 szklanki cukru

2 jajka

50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Do miski przekładamy miękką margarynę, twaróg oraz dodajemy same żółtka – długo miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie wsypujemy cukier i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy ubitą z białek pianę oraz skórkę pomarańczową – delikatnie mieszamy łyżką.

Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy całe ciasto kakaowe, a następnie punktowo układamy na nie kleksy z masy serowej. Następnie w kilku miejscach za pomocą łyżki lekko „mieszamy” ciasto – ma to być jeden obrót łyżki w jednym miejscu. Ciast pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180*.

 

najlepszy przepisy na sernik

sernik z masą kakaową

sernik na małą blachę

przepis na pyszny sernik

sernik na cieście

 

Dodaj komentarz