Dietetyczne roladki z marchewką i jarmużem

Dietetyczne roladki z marchewką i jarmużem

 

Dla miłośników smacznej i pożywnej, a zarazem zdrowej kuchni jest to idealna propozycja. Dietetyczne, gdyż bez dodatku zbędnych tłuszczów, za to ze zdrowymi warzywami. Przygotowanie jest proste, w smaku pyszne, a w dodatku świetnie się prezentują i można je robić na tysiąc różnych sposobów, w zależności jakie dodatki wykorzystamy do zrobienia nadzienia.

 

Składniki:
0,5 piersi z kurczaka
1 marchewka
2-3 liście jarmużu
przyprawy

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka wzdłuż przecinamy na pół, a następnie delikatnie rozbijamy. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Liście jarmużu myjemy i drobno siekamy (łodygi odrzucamy), natomiast obraną marchewkę ścieramy na wąskich oczkach. Na każdym z plastrów mięsa równomiernie na całej powierzchni układamy jarmuż oraz startą marchewkę – posypujemy solą i pieprzem. Pierś z kurczaka zwijamy w roladki, a następnie każdą z osobna zawijamy ściśle w folię spożywczą i boki związujemy sznurkiem. W garnku nastawiamy wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy roladki i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do 25 minut. Następnie wyciągamy z wody, rozcinamy folię i podajemy mięso do obiadu. Mięso przed podaniem należy rozkroić na pół, gdyż znacznie ładniej się prezentuje.

 

DSCF6115

Dodaj komentarz