Pikantny kurczak po gruzińsku

Pikantny kurczak po gruzińsku

 

Składniki:

150 gram ryżu

0,5 piersi z kurczaka

1 kg  pomidorów

2 duże cebule

4 ząbki czosnku

1 łyżka masła

oliwa ziołowa

przyprawy (kolendra, estragon, cząber, bazylia, rozmaryn, chili, słodka papryka, sól morska z trawą cytrynową i imbirem, pieprz kolorowy, pieprz cayenne)

 

Bogactwo smaku tej potrawy tkwi w przyprawach, a najważniejsza w tym daniu jest właśnie kolendra. Zmielone ziarna kolendry nadają mięsu wspaniały smak, jeśli ktoś posiada świeżą kolendrę to proponuję dodać nieco posiekanej do sosu – na pewno będzie pysznie.

 

danie charakterystyczne dla kuchni gruzińskiej

 

Przygotowanie:

Do moździerza wsypujemy łyżeczkę ziaren kolendry i dokładnie je rozcieramy. Dodajemy sporo słodkiej papryki, na ostrzu noża nieco ostrej, po dwie szczypty bazylii, cząbru, estragonu, jedną szczyptę rozmarynu. Sporo zmielonej soli, pieprzu kolorowego i nieco pieprzu cayenne. Przyprawy łączymy z niewielką ilością oleju ziołowego (ja miałam bazyliowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami). Pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę – przekładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

 

potrawa gruzińska

 

Cebule kroimy w grube (około centymetrowe) półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Przesmażamy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Cebula ma się nieco zeszklić, ale dalej ma być chrupka i jędrna. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy do miękkości pierś z kurczaka z przyprawami. Pomidory oparzamy, zdejmujemy skórkę, wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy w kostkę (pomidory powinny być dobrze dojrzałe). W woku rozpuszczamy masło i na nim z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii podsmażamy pomidory (jeśli nie miały w sobie soku to można dodać odrobinkę wodę). Gdy pomidory się rozpadną dodajemy cebulę i mięso, chwilkę całość razem dusimy i danie jest gotowe do podania. Ja najbardziej lubię w wersji z ryżem.

 

pikantna pierś z kurczaka

 

 

Dodaj komentarz