Zbójnicki kociołek z podgrzybkami

Zbójnicki kociołek z podgrzybkami

 

Składniki:
6 dużych podgrzybków
100 gram wędzonego boczku
100 gram swojskiej kiełbasy
6 ziemniaków
1 cebula
200 ml śmietany 30%
3 łyżki mąki pszennej
1 kostka rosołowa o smaku grzybowym
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Musimy przygotować wszystkie składniki potrzebne do zupy. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, kiełbaskę w ukośne talarki, cebulę oraz boczek kroimy w drobną kostkę, a oczyszczone kapelusze podgrzybków dzielimy na ok.6 części. Do garnka wrzucamy boczek i go podsmażamy, gdy się nieco wytopi dodajemy cebulkę i całość dalej smażymy (jeśli jest zbyt mało tłuszczu można dodać odrobinkę margaryny), gdy cebulka się zeszkli dodajemy grzyby i całość smażymy jeszcze 2 minutki, następnie zalewamy 5 szklankami wody. Dodajemy ziemniaki, kiełbaskę, kostkę rosołową oraz wszelkie inne przyprawy – gotujemy. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy zahartowaną śmietanę zmieszaną z mąką – zupę gotujemy jeszcze kilka minut. Gotową zupkę podajemy na gorąco.

 

Dodaj komentarz