Zupa gulaszowa z cukinią

Zupa gulaszowa z cukinią

 

Składniki:
40 dag szynki wieprzowej
5 ziemniaków
2 marchewki
1 cukinia
1 cebula
1 duży pomidor
2 łyżki margaryny
3 listka laurowe
4 ziela angielskie
sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki oraz marchewkę obieramy ze skórki, marchewki kroimy w talarki, a ziemniaki w kostkę. Cukinię dokładnie myjemy, obcinamy końcówki, a następnie kroimy ją w kostkę tej samej wielkości co ziemniaki. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast z pomidora ściągamy skórkę, a następnie niedbale kroimy w mniejsze kawałki.

Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczy, a następnie kroimy w kostkę średniej wielkości. W szerokim garnku topimy jedną łyżkę margaryny i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso – przesmażamy kilka minut, po czym wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy łyżeczkę soli, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe – gotujemy 40 minut. W tym czasie na patelni topimy pozostały tłuszcz i przesmażamy na nim cebulkę, kiedy się zrumieni dodajemy pokrojonego pomidora i całość przesmażamy do czasu, aż kawałki pomidora całkiem sie rozpadną, doprawiamy do smaku.

Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy ziemniaki i marchewkę – gotujemy 10 minut, następnie dodajemy cukinie i ponownie gotujemy 10 minut, na sam koniec dodajemy cebulkę przesmażoną z pomidorem, całość doprawiamy do smaku i podajemy.

 

zupa

Dodaj komentarz