Sernik gotowany przekładany kruchym ciastem

DSCF42131

 

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
0,5 kostki masła
3 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Mąkę należy posiekać razem z masłem, następnie dodać jajka, żółtka, cukier puder oraz kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia – szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto cienko wałkujemy i przekładamy do wysmarowanych blaszek. Pieczemy 3 placki na złoty kolor (ok 10-15 minut) w temperaturze 180*.

 

DSCF4165

 

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
1 kostka margaryny
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1,5 szklanki cukru pudru

 

Twaróg mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niego jajka, cukier puder i dokładnie mieszamy. W garnku topimy margarynę, gdy całkiem się rozpuści przekładamy masę serową i dokładnie mieszamy. Kiedy całość się połączy dodajemy również rodzynki i pomarańczową skórkę. Ciągle mieszając prażymy całość na wolnym ogniu, gdy masa się zagotuje wsypujemy sproszkowany budyń i energicznie mieszając gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty. Na dnie blaszki układamy jeden kruchy brat, na to 1/3 masy serowej, przykrywamy drugim, kruchym ciastem, 1/3 masy twarogowej, kolejne ciasto i pozostały twaróg. Ciasto zalałam 2 galaretkami o smaku żurawinowym rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.

 

Dodaj komentarz