Makowe muffinki z pomarańczową nutą

amakowe-9

 

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 12%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
6-8 łyżek maku
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat pomarańczowy

 

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier – ubijamy razem na puch. 1 szklankę mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i wsypuje do ubitych jajek, ciągle miksując dodaję kolejno pół szklanki śmietany, pozostałą mąkę i pozostałą śmietanę. Na sam koniec do ciasta dodaję mak oraz kilka kropel pomarańczowego aromatu – miksuję jeszcze chwilę. Na koniec dodałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i całość zmieszałam łyżką. Ciasto nakładam do 1/2 wysokości muffinek, pieczemy ok 27-30 minut w temp.180* – sprawdzamy patyczkiem.

 

amakowe-2

 

Lukier:
3 łyżki cukru pudru
ok. 1,5 łyżki soku z cytryny
2-3 krople zielonego barwnika

Ostudzone muffinki polewamy lukrem – do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i energicznie mieszamy, gdy uzyskamy masę o idealnej konsystencji to dodajemy 2-3 krople barwnika.Z racji obecności soku cytrynowego kolor i tak nie będzie intensywny. Oblewamy lukrem muffiny, a gdy stężeje podajemy do jedzenia

 

amakowe-10

 

Dodaj komentarz