Kakaowe muffinki z budyniem kokosowym

DSCF4877

 

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 12%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1 i 1/3 szklanki mleka
3 łyżki wiórek kokosowych

 

DSCF4874

 

Przygotowanie:

Na początku musimy przygotować budyń. Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka i wsypujemy wiórki kokosowe – nastawiamy na gaz, a w 1/3 rozprowadzamy budyń. Na gotujące się z kokosem mleko wlewamy przygotowany budyń i gotujemy aż będzie gęsty. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Odmierzamy odpowiednią ilość śmietany. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier – miksujemy na puch. Następnie stopniowo dodajemy zmieszaną mąkę oraz śmietanę – dalej miksujemy. Na dno foremek na muffinki dajemy odrobinę kakaowego ciasta, następnie pełną łyżeczkę zimnego budyniu śmietankowo – kokosowego i przykrywamy łyżką ciasta kokosowego. Muffinki pieczemy 30 minut w temperaturze 180*. Po całkowitym ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz