Tort serce o smaku cytrynowym

przepyszny tort na walentynki i nie tylko,

 

Kolejne próby tortowe za mną : ) Tym razem tort powstał dla męża z myślą o Walentynkach. Tort ma intensywnie cytrynowy smak, jest słodki, ale z wyraźną nutą kwasowości. Dekoracja prosta i szybka w przygotowaniu. Róże powstały z masy cukrowej i są to pierwsze róże jakie kiedykolwiek robiłam. Ne mam zbyt dużych zdolności manualnych, ale efekt mojej pracy jest dla mnie zadowalający.

 

tort w kształcie serca, smak cytrynowy

 

tort serce po rozkrojeniu

 

Biszkopt tradycyjnie upiekłam według tego przepisu – TUTAJ. Dodatkowo dodałam około 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku. Barwnik dodałam po dokładnym ubiciu jajek, ale przed dodaniem pozostałych produktów sypkich.

 

Lemon Curd:
2 cytryny

2 jajka

2 żółtka

3/4 szklanki cukru

80 gram masła

Do rondelka wbijamy jajka i żółtka, wsypujemy cukier i energicznie mieszamy łyżką do połączenia składników. Cytryny oparzamy, dokładnie czyścimy jednorazowym ręcznikiem i ścieramy żółtą skórkę na średnich otworach. Z cytryn wyciskamy sok. Do rozbełtanych z cukrem jajek dodajemy masło, skórkę cytrynową oraz przecedzony przez siteczko sok z cytryn. Nastawiamy na najmniejszy płomień i bez przerwy mieszając doprowadzamy do zagotowania i zgestnienia kremu. Lemon curd znajduje się w białej, kwadratowej miseczce na zdjęciu poniżej. Ma lekko gęstą, jednolitą konsystencję.

 

Krem cytrynowy:

200 ml lemon curd

200 ml śmietany 30%

250 gram mascarpone

1-2 śmietan fixy

 

Do mascarpone dodajemy lemon curd i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i 1 śmietan fix – miksujemy również na wolnych obrotach. Jeżeli konsystencja kremu nie jest zadowalająco gęsta można dodać jeszcze 1 fixa.

 

Dodatkowo:

1 cytryna

3 łyżeczki cukru

0,5 szklanki wody

200 ml konfitury truskawkowej

2-3 łyżki lemon curd

 

Ścinamy górę biszkoptu (ok. 2 cm od góry), którą następnie należy pokruszyć. Pozostały biszkopt dzielimy na 2 równe blaty, Do ciepłej wody dodajemy cukier i sok z 1 cytryny – mieszamy. Cytrynowym ponczem nasączamy oba blaty biszkoptu. Na dolnym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie truskawkową konfiturę (lub inny słodki dżem który przełamie kwaśny smak reszty tortu). Po wykonaniu kremu zostały mi 3 łyżki lemon curd, które rozsmarowałam na górnym biszkopcie – ale to wersja tylko dla tych, którzy na prawdę lubią mocno cytrynowy i kwaśny smak : )
Większą część kremu rozsmarowałam na dolnym biszkopcie, następnie przykryłam drugim blatem i nałożyłam na niego pozostały cytrynowy krem. Górę posypałam pokruszonym biszkoptem, całość udekorowałam własnoręcznie wykonanymi różyczkami z masy cukrowej. Róże należy przygotować przynajmniej dzień wcześniej aby zdążyły się przesuszyć i stwardnieć. Należy zadbać aby pod różami była szczególnie duża warstwa pokruszonego biszkoptu, w przeciwnym razie cukrowe ozdoby rozpuszczą się pod wpływem śmietanowej masy. Tort przed podaniem należy dobrze schłodzić, ale my nie mogliśmy się doczekać i rozkroiliśmy już po godzinie : )

 

tort (1)

tort (2)

tort (3)

One thought on “Tort serce o smaku cytrynowym

Dodaj komentarz