Rurki z kremem Black & White

DSCF4395

 

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 12%
szczypta soli

 

Przygotowanie takich rurek jest dość pracochłonne, ale wbrew pozorom proste. Może pierwsza partia rurek jeśli robimy to pierwszy raz w życiu nie wyjdzie mistrzowsko foremna, ale kolejne są już tak równe jak z ciastkarni : ) Formy na rurki są na ogół sprzedawane po 10 sztuk w opakowaniu – radzę się zabezpieczyć od razu w 2 komplety. Gdy pierwszy raz pracowałam tylko na 10 sztukach to pieczenie samych rurek zajęło mi ponad 3h! Jeśli się piecze na 2 komplety, to w trakcie gdy część rurek siedzi w piekarniku, można już przygotować kolejną partię i tym samym czas się skraca o połowę.

 

Przygotowanie:

Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy masło i dość długo dokładnie siekamy aż masło dokładnie się rozdrobni, następnie dodajemy szczyptę soli, wlewamy śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z osobna dość cienko wałkujemy i kroimy w cienkie (ok. 1,5 cm) długie paski. Foremki na rurki należy nasmarować margaryną i nawijamy na nie ciasto. Foremki układamy na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym posmarowanym margaryną.  Pieczemy 15 minut w temp 180*. Foremki wyjmujemy z rurek, które odkładamy do wystudzenia. Mi wyszło 55 sztuk, natomiast moja siostra z tej samej porcji ciasta na tych samych foremkach zrobiła ponad 70 : ) Wszystko zależy jak cienko się je rozwałkuje.

 

DSCF4385

 

Masa White:
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
2 opakowania cukru wanilinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 kostki masła
400ml śmietany 30%

 

Do garnka wsypujemy cukry, mąkę, wbijamy żółtka i stopniowo dolewamy mleko – energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Całość nastawiamy na gaz i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń – odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło miksujemy tak dlugo by było puszyste, następnie stopniowo dodajemy budyń. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach. Masę budyniową nakładamy do rurek. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.

 

DSCF4391

 

Masa Black:
250 gram mascarpone
100ml śmietana 30%
2 łyżki kakao
cukier puder do smaku

 

Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (wedle uznania) oraz kakao. Następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietankę i mieszamy. Kremem napełniamy rurki.  Gotowe rurki, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

UWAGA!! Znikają z prędkością światła! : )

Dodaj komentarz