Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 12%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
laska wanilii
6 okienek czekolady
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Garść orzechów włoskich
2 garstki rodzynek
Przygotowanie:
Jajka ubijamy razem z cukrem oraz odrobina prawdziwej wanilii, następnie dodajemy 1 szklankę mąki zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie śmietanę i resztę mąki – dokładnie miksujemy. Następnie do masy dodajemy grubo posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową – mieszamy łyżką. Do foremek na muffinki wkładamy papilotki, a do każdej po 1 pełnej łyżce ciasta. Muffiinki piekłam 25 minut (wkładane do dobrze nagrzanego piekarnika) w temp. 180*. Ostudzone muffinki pozbawiamy papilotek, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.