Pieczona polędwiczka z indyka

polędwiczka z indyka

 

Pierś z indyka to soczyste,a zarazem bardzo delikatne mięso, które smakuje wyśmienicie. Ja użyłam jednej polędwiczki z indyka jako porcji na 2 osoby, można również przyrządzić z większej ilości polędwiczek lub z większego kawałka indyczej piersi. Tak przygotowane mięso podałam z mizerią oraz surówką z marchewki i jabłka, do tego oczywiście ziemniaki z masłem i koperkiem. 

 

Składniki:

1 polędwiczka z indyka

0,5 łyżeczki soli

pieprz świeżo mielony

bazylia

majeranek

cząber

kolendra (ziarna)

2-3 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Dzień wcześniej marynujemy mięso. Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, sporą ilość majeranku, cząbru i bazylii oraz ok. 10 ziarenek kolendry. Do przypraw dodajemy olej, mieszamy i nacieramy tym mięso. Odkładamy do lodówki na całą noc. Przygotowaną polędwiczkę następnie wkładamy do foliowej torebki do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika do temp. 180* i pieczemy ok. 40 minut. (Jeśli pieczemy z całej piersi to czas powinien być dłuższy). Przed podaniem kroimy po skosie na grubsze plastry. Mięso jest soczyste i delikatne, a zarazem lekkostrawne.

Dodaj komentarz