Nuggetsy z jaśminowo – szafranowym ryżem

Nuggetsy z jaśminowo – szafranowym ryżem

 

Nuggetsy:
0,5 piersi z kurczaka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
mleko (wedle potrzeby)
sól morska 
pieprz ziołowy 
inne przyprawy

 

Pierś z kurczaka kroiłam w poprzek po skosie, potem delikatnie je rozbiłam i doprawiłam pieprzem ziołowym i solą morską.Do miski wbiłam jajko, wsypałam mąkę, dodałam kurkume, bazylię, pieprz i sól, stopniowo dolewałam mleka – tyle by ciasto było dość gęste. Kawałki mięsa maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Nuggetsy podajemy z gorącym ryżem i surówką.

 

Ryż jaśminowo – szafranowy:
100 gram ryż jaśminowy
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1-2 łyżki koperku
szafran
sól morska 
pieprz czarny

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni przesmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek – doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodajemy gorący, odcedzony ryż oraz dużą szczyptę szafranu. Całość przesmażałam jeszcze 3 minuty, pod koniec dodałam posiekany koperek i wymieszałam.

Dodaj komentarz