Placki ziemniaczane z gulaszem z sarniny

Placki ziemniaczane z gulaszem z sarniny

 

Bardzo lubię placki po węgiersku, ale te placuszki ziemniaczane zostały podane w towarzystwie wybitnie smacznego gulaszu z sarniny. Zupełnie inny, delikatny smak, a czerwone wytrawne wino każdemu mięsu doda niespotykanie smaczny aromat.

 

placki ziemniaczane z sosem

 

Gulasz z sarniny:

ok. 50-60 dag sarniny

1 szklanka czerwonego wina wytrawnego

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

pół łyżeczki kolendry (ziarna)

ziele angielskie

liście laurowe

pieprz i sól

2-3 łyżki mąki pszennej

olej

 

Placki ziemniaczane:

1 kg ziemniaków

2 cebulki

1 jajko

2 łyżki mąki ziemniaczanej

pieprz i sól

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso z sarny pozbawiamy wszelkich błon i kroimy w zgrabną, niezbyt grubą kostkę. Przygotowujemy marynatę: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy łyżeczkę soli, świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i roztartą w moździerzu kolendrę – mieszamy z olejem. Marynatę dodajemy do pokrojonego w kostkę mięsa, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej na całą noc (warto w trakcie marynowania zamieszać mięso 2-3 razy).

Zamarynowane mięso wrzucamy na rozgrzana patelnię, co jakiś czas mieszając czekamy aż mięso się podsmaży i każdy z kawałków zmieni swój kolor. Do podsmażonego mięsa wlewamy wino, sarninę dusimy na wolnym ogniu bez przykrycia do czasu aż wino całkiem odparuje, dopiero wtedy dodajemy szklankę wody do dalszego duszenia mięsa (nie wlewajcie wody jeśli wino całkiem nie odparowało, posmak wina ma zostać jedynie w mięsie, a nie powinien być wyczuwalny w sosie). Następnie dodajemy cebulkę, którą wcześniej kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w osobnym naczyniu. Dodajemy nieco wody i dalej dusimy.

Na suchej patelni rumienimy mąkę, do gorącej dodajemy stopniowo nieco zimnej wody – energicznie mieszamy by nie było grudek. Całość przelewamy do sarniny (jeśli jest już miękka), doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy aby sos zgęstniał.

Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, dodajemy jajko oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy i doprawiamy pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażymy średniej grubości placuszki ziemniaczane.

 

Placuszki ziemniaczane polewamy gulaszem z sarniny, posypujemy startym żółtym serem i podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietanki. Pyszne danie gotowe.

 

gulasz z sarniny na winie

do mięsa dodajemy wino

placek po węgiersku

 

One thought on “Placki ziemniaczane z gulaszem z sarniny

Dodaj komentarz